Friday, April 19, 2024
HomeLajmeKosovaShala për mediumin serb: Institucionet e Kosovës nuk kanë qasje në 18%...

Shala për mediumin serb: Institucionet e Kosovës nuk kanë qasje në 18% të territorit

Eksperti i sigurisë, Drizan Shala tha në një deklaratë për mediumin serb në Kosovë, “Kosovo Online”, se sfidat e brendshme dhe të jashtme kërkojnë krijimin e institucioneve të reja të sigurisë në Kosovë. Ai tha se këto institucione nuk kanë qasje në 18% të territorit të shtetit.

Shala tregon se Kosova ka themeluar institucione të ndryshme të lidhura me zinxhirin e sigurisë, por në të njëjtën kohë deklaron se përkundër kësaj, krimi i organizuar, korrupsioni dhe krimi ekonomik janë fusha ku mekanizmat aktualë kanë mbetur prapa.

“Kosova ka mekanizma të sigurisë siç janë agjencia e inteligjencës, policia dhe forca anti-terrorizëm. Por, në Kosovë, duhet të formohen katër mekanizma të sigurisë që do ta përmbyllnin arkitekturën e sigurisë, dhe ato janë: Agjencia për Mbrojtjen e Informacionit të Klasifikuar, Agjencia për Mbrojtjen nga Sulmet Kibernetike, Agjencia e Inteligjencës dhe Kundërzbulimit dhe Agjencia Kombëtare e Hetimit”, thotë Shala.

Sipas tij, veriu është një lloj çështje e sigurisë në Kosovë. Prishtina nuk ka kontroll të plotë mbi këtë zonë, ndërsa prania e institucioneve paralele besnike ndaj Beogradit e ndërlikon më tej situatën, vëren ai.

“Shkelja e integritetit territorial të Republikës së Kosovës është një nga rreziqet e larta. Aktiviteti i strukturave paralele serbe në veri të lumit Ibër, si dhe mungesa e qasjes së institucioneve të Kosovës në 18% të territorit, imponon nevojën për analiza periodike të situatës. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur merrni parasysh faktin e krimit të përhapur në këtë pjesë të territorit, i cili dëmton imazhin e Kosovës”, tha Shala.

Ai gjithashtu iu referua raportit të djeshëm për një sulm të mundshëm ndaj njërit prej spitaleve në Kosovë, duke theksuar se policia reagoi në kohën e duhur duke ndërmarrë procedura operacionale në mënyrë që të garantojë sigurinë.

“Policia dhe agjencitë e zbatimit të ligjit kanë mekanizma dhe plane operative shumë të sofistikuara për secilin lloj kërcënimi. Në rast frikësimi të institucioneve spitalore, njësitë speciale janë vendosur si në QKUK, ashtu edhe në spitalet rajonale, për mbikëqyrje më të mirë të ambienteve të këtyre institucioneve, të gjitha pajisjet e policisë janë përdorur për të parandaluar ndonjë krim të mundshëm”, tha Shala.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments