TikTok, aplikacioni popullor për ndarjen e videove në formë të shkurtër ka qenë në qendër të polemikave vitet e fundit.

Ndërsa aplikacioni ka qenë një hit midis të rinjve, ai gjithashtu është përballur me akuza për shkelje të intimitetit dhe ka pasur shqetësime për lidhjet e tij të pretenduara me qeverinë kineze.

Si rezultat, disa vende të botës e kanë ndaluar ose kufizuar aplikacionin, shkruajnë mediat e huaja, përcjell Telegrafi.

India ishte vendi i parë që ndaloi TikTok-un në qershor të vitit 2020, duke përmendur shqetësime për sigurinë kombëtare dhe intimitetin e të dhënave.

Masa u pa si pjesë e një goditjeje më të gjerë në aplikacionet dhe kompanitë kineze në mes të tensioneve në rritje midis dy vendeve.

Ndalimi la kompaninë mëmë të Tiktok, Bytedance, të goditur rëndë pasi India kishte qenë tregu i saj më i madh, me mbi 200 milionë përdorues.

Në korrik të vitit 2020, Shtetet e Bashkuara gjithashtu konsideruan ndalimin e TikTok, duke përmendur shqetësime të ngjashme për sigurinë kombëtare dhe intimitetin e të dhënave.

Administrata e Donald Trump kërcënoi të ndalojë aplikacionin nëse nuk i shitej një kompanie amerikane, duke përmendur shqetësime se aplikacioni mund të përdoret nga qeveria kineze për të spiunuar amerikanët.

Megjithë përpjekjet e administratës Trump për të ndaluar aplikacionin, në shtator të vitit 2020, një gjykatës federal bllokoi ndalimin.

Sidoqoftë, megjithë rezistencën fillestare, qeveria amerikane miratoi një ndalim të paparë për përdorimin e TikTok në pajisjet e qeverisë federale dhjetorin e kaluar.

Si rezultat, më shumë se gjysma e shteteve dhe Kongresit kanë ndaluar TikTok-un nga pajisjet zyrtare të qeverisë.

Çfarë bënë BE, SHBA dhe Kanadaja?

Pak ditë më parë, Shtëpia e Bardhë e zgjeroi ndalimin për të përfshirë të gjitha agjencitë qeveritare, duke u dhënë punonjësve federalë 30 ditë për të hequr aplikacionin nga pajisjet e tyre të punës.

Ndërkohë, dega ekzekutive e BE-së tha po pak ditë më parë se kishte ndaluar përkohësisht TikTok-un nga telefonat e përdorur nga punonjësit si një masë e sigurisë në internet.

Të martën, Parlamenti Evropian ndoqi një masë të tillë, duke ndaluar stafin të instalonte aplikacionin në çdo telefon që kishte qasje në email ose rrjete parlamentare.

Gjithashtu të martën, Kanadaja u bashkua me SHBA-në dhe BE-në në miratimin e një ndalimi gjithëpërfshirës, duke parandaluar që TikTok të instalohej në të gjitha pajisjet mobile të lëshuara nga qeveria, pasi zyrtarët perëndimorë ndërmarrin veprime mbi aplikacionin e ndarjes së videove në pronësi kineze.

Justin Trudeau, kryeministri i Kanadasë, nuk përjashtoi veprime të mëtejshme.

“Unë dyshoj se ndërsa qeveria ndërmerr hapin e rëndësishëm për t’u thënë të gjithë punonjësve federalë se ata nuk mund të përdorin më TikTok në telefonat e tyre të punës, shumë kanadezë nga biznesi tek individët privatë do të reflektojnë mbi sigurinë e të dhënave të tyre dhe ndoshta të bëjnë zgjedhje”, tha ai.

Veç këtyre, më 1 mars, autoritetet turke gjobitën TikTok një total prej 1.75 milion LIRA (93,000 dollarë) për mos marrjen e masave të mjaftueshme për të mbrojtur përdoruesit nga përpunimi i paligjshëm i të dhënave të tyre, tha Bordi i Mbrojtjes së të Dhënave Personale (KVKK).

Disa vende të tjera kanë ndërmarrë veprime gjithashtu kundër TikTok.

Në janar 2021, Pakistani ndaloi TikTok për përmbajtje “imorale dhe të pahijshme”, ndërsa në shkurt të vitit 2021, Myanmar ndaloi aplikacionin si pjesë e një goditjeje më të gjerë në mediat sociale pas një grushti ushtarak.

E në qershor të vitit 2021, edhe Nigeria ndaloi aplikacionin.

Edhe udhëheqja e talebanëve të Afganistanit ndaloi TikTok dhe lojën PUBG në shtator të vitit 2022 për shkak të mbrojtjes së të rinjve nga “mashtrimi”.

Në dhjetor të vitit 2022, Tajvani vendosi një ndalim të sektorit publik për TikTok pasi FBI paralajmëroi se TikTok paraqiste një rrezik të sigurisë kombëtare.

Debati mbi TikTok

Ndalimet në TikTok kanë ngjallur debat mbi rolin e kompanive të mediave sociale dhe përgjegjësinë e tyre për të mbrojtur të dhënat e përdoruesve dhe privatësinë.

Disa argumentojnë se ndalimet janë të nevojshme për të mbrojtur sigurinë kombëtare dhe për të parandaluar që qeveritë e huaja të hyjnë në informacione të ndjeshme, ndërsa të tjerët i shohin ndalimet si një shkelje të fjalës së lirë.

Si përfundim, ndalimet për TikTok reflektojnë shqetësime në rritje për intimitetin dhe sigurinë kombëtare në një botë “gjithnjë e më të lidhur”.

Kështu, ndërsa disa vende kanë zgjedhur të ndalojnë aplikacionin plotësisht, të tjerët kanë vendosur kufizime ose kanë bërë thirrje për një mbikëqyrje më të madhe të kompanive të mediave sociale.

Ndërsa debati mbi rolin e mediave sociale në shoqëri vazhdon, mbetet të shihet se si qeveritë dhe kompanitë e teknologjisë do të balancojnë interesat konkurruese të intimitetit, sigurisë dhe fjalës së lirë.