Sunday, June 23, 2024
HomeBotaSa kushton rritja e një fëmije në Zvicër?

Sa kushton rritja e një fëmije në Zvicër?

Në Zvicër, me pasurinë e lartë, ushqimin dhe kostot e kujdesit për fëmijët, rritja e fëmijëve është veçanërisht e shtrenjtë – dhe ndoshta më shumë sesa do të kishit menduar.

Sipas një sërë vlerësimesh, fëmijët do të kushtojnë mbi 200,000 franga zvicerane.

Swisslife, një agjenci zvicerane e sigurimeve, me qendër në Cyrih, e cila drejton një ulator llogaritës të buxhetit zviceran, vlerëson se një fëmijë do t’i kushtojë familjes mesatare 200,000 franga nga lindja deri në moshën 20-vjeçare.

Kjo merr parasysh të gjitha kostot e drejtpërdrejta të rritjes së një fëmije – që sipas studimit, përfshin ushqim, rroba, shkollim dhe kohën e lirë – por nuk përfshin shtesë si telefonat celularë, hobi dhe kostot shtesë të kujdesit shëndetësor. Studimi i Qeverisë zvicerane për Kostot e Familjes në Zvicër, i cili u botua më 2018, vlerësoi se një fëmijë kushton 810 franga në muaj, duke punuar në 194,400 deri në 20-vjetorin e lindjes.

Një studim nga Zyra e Mirëqenies së të Rinjve të Cyrihut u bë tituj në fund të vitit 2019 kur vlerësoi se rritja e një fëmije do të kushtonte nga 1,200 deri në 1,800 në muaj, duke i kushtuar koston e një fëmije afër gjysmë milioni franga.

Bebet fillojnë më lirë – kostot rriten me rritjen e tyre

Swisslife vlerëson se kostoja e foshnjave të porsalindura fillon midis 300 dhe 400 franga në muaj.

Sidoqoftë, ashtu si fëmija, kostot vazhdojnë të rriten dhe rriten. Sapo një fëmijë të bën shtatë vjeç në Zvicër, shpenzimet mujore duhet të fillojnë nga 500 deri në 560 franga.

Adoleshentët u kushtojnë prindërve më së shumti – gjë që mbase nuk është çudi për këdo që ka parë një adoleshent të hajë – me kostot mujore duke filluar nga 650 deri në 800 franga.

Përveç ushqimit, hobi dhe kostove që lidhen me shkollimin më së shumti për adoleshentët.

Po fëmijët e shumtë?

Më shumë fëmijë do të thotë më shumë kosto, por ndoshta nuk është për t’u habitur që kostoja për fëmijë zvogëlohet pak kur keni më shumë. Ndërsa tarifat e kujdesit për fëmijët dhe shkollës duhet të mbesin të njëjtat, disa kosto të tilla si rrobat, biçikletat, sediljet e makinave etj. Qeveria Zvicerane vlerëson se një fëmijë do të kushtojë 810 franga në muaj, duke u rritur në 1,310 për dy dhe 1,590 për tre.

Deri në ditëlindjen e tyre të 20-të, prindërit do të shpenzojnë rreth 200,00 franga kur kanë një fëmijë, ose shpenzojnë mesatarisht 314,000 CHF për dy fëmijë dhe tre fëmijë 380,000 CHF.

Cilat janë shpenzimet kryesore për të pasur fëmijë në Zvicër?

Kujdesi për fëmijët është një shpenzim i madh për prindërit në Zvicër, me kostot që vazhdojnë të rriten për shkak të mungesës së vendeve në të gjithë vendin.

Si mund të kursej para gjatë rritjes së një fëmije në Zvicër?

Për ata me fëmijë tashmë ose të cilët po mendojnë të kenë një fëmijë së shpejti, ka ende mënyra për të kursyer.

The Local i kërkoi lexuesve këshillat e tyre se si të kursejnë para gjatë rritjes së një fëmije në Zvicër.

Ata u kthyen me një sërë këshillash të dobishme.

Nga inkurajimi i tyre për të shijuar aktivitete në natyrë te pazaret në dyqanet e përdorura.

Si me gjithçka në Zvicër, është e rëndësishme të mbani mend se pagat janë më të larta – kështu që edhe pse gjërat jashtë kufijve zviceranë mund të jenë më të lira, ju do ta keni të vështirë të merrni pagat zvicerane diku tjetër.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments