Sunday, May 22, 2022
HomeShëndetësiPërzierjet dhe të vjellat, paralajmërime për virusin e ri “Norovirus”

Përzierjet dhe të vjellat, paralajmërime për virusin e ri “Norovirus”

Norovirusi është virus i cili shkakton të përziera dhe të vjella.

Ekspertët në Agjencinë e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA) që monitorojnë shpërthimet paralajmëruan se rastet janë rritur javët e fundit.

Norovirusi përhapet lehtësisht nëpër vende publike dhe transmetohet kur një grimcë e vogël e të vjellave nga një person i infektuar dhe futet në gojën e dikujt tjetër.

Kjo tingëllon pak e rëndë dhe e pamundur, por mund të ndodhë, veçanërisht kur prekni një sipërfaqe të kontaminuar dhe më pas vendosni dorën në gojë ose nëse hani ushqim që ka qenë i kontaminuar.

Është e rëndësishme që edhe nëse kaloni kohë me familjen tuaj, mos harroni të lani duart, raporton The Sun, transmeton Klankosova.tv.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme për t’ju mbrojtur nga norovirusi pasi vetëm dezinfektimi i duarve nuk është mjaft i fortë për të vrarë insektin.

Lesley Larkin, Udhëheqës i Mbikëqyrjes, së infeksioneve gastrointestinale dhe Sigurisë Ushqimore në Britani, tha se ky virus transmetohet lehtësisht.

“Ajo transmetohet lehtësisht te njerëzit përreth jush dhe megjithëse është e pakëndshme, shumica e njerëzve e kalojnë atë brenda një ose dy ditësh, megjithatë, mund të zgjasë më shumë tek të rinjtë, të moshuarit ose ata me sistem imunitar të dobësuar”, u shpreh ai.

Ai gjithashtu bëri thirrje që kur keni këto simptoma, të qëndroni në shtëpi.

“Qëndroni në shtëpi nëse keni simptoma të norovirusit dhe mos u ktheni në punë ose mos u përzieni me miqtë dhe familjen deri në 48 orë pasi simptomat të jenë hequr”, tha ai.

Edhe pse simptomat e norovirusit duken intensive, zakonisht mund ta trajtoni veten dhe fëmijën tuaj në shtëpi.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments