Wednesday, June 12, 2024
HomeLajmeKosovaAngela Griep : Gjykata e Hagës rrespekton te drejtën e të burgosurve...

Angela Griep : Gjykata e Hagës rrespekton te drejtën e të burgosurve kosovar për të praktikuar ritet e tyre fetare gjatë muajit Ramazan

Hagë, 1 maj -Gjykata Speciale dje në Hagë gte ne seance ka refuzuar kërkesën për lirim të përkohshëm (mbrojtje në liri) të ish-presidentit Hashim Thaçi dhe të tjerëve, por të akuzuarve në Hagë, ua hapi një rrugë tjetër për të ardhmen. Angela Griep Zëdhënëse e Gjykatës Speciale në Hagë ne një interviste ekskluzive për gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ka folur mbi punen e Gjykates gjate kohes se pandemisë, kushtet dhe të drejtat e te paraburgosurve kosovare në Hagë.

Lidhur me punën e Gjykatës Speciale në Hagë ne kohe pandemie zyrtarja nga Gjykata Speciale znj.Griep fillimisht thote se “Puna e KSC vazhdon pavarësisht nga pandemia e Covid-19. Herët, KSK ka futur masa në të gjithë organizatën për t’iu përgjigjur situatës në përputhje me rekomandimet dhe vendimet e autoriteteve përgjegjëse publike shëndetësore, duke ruajtur gjithashtu vazhdimësinë e biznesit dhe operacionet e plota të KSK-së. Këto masa përfshijnë punën e largët dhe takimin kudo që të jetë e mundur. Përkundër përshtatjes në metodat e punës gjatë kësaj periudhe të jashtëzakonshme, KSC vazhdon të lëvizë përpara në përmbushjen e mandatit të tij…”

Kontaktet dhe telfonatt me te afermit e te brugosurve Haga i ka siguruar falas, te financuar aktualisht nga regjistri i KSC

 

 

 

 

 

 

 

 

“Të paraburgosurit mund të kërkojnë vëmendje mjekësore në çdo kohë. Institucioni i paraburgimit i KSK-së ka zyrtarin e vet mjekësor i cili është mjeku kryesor i trajtimit të të burgosurve. Të paraburgosurit mund të konsultohen me praktikuesit e jashtëm mjekësorë si mjekët ose dentistët e zgjedhjes së tyre dhe shpenzimeve të veta. Të paraburgosurit marrin të paktën të njëjtat standarde të kujdesit shëndetësor në objektet e paraburgimit që përgjithësisht janë në dispozicion në Holandë.” ka thëne ne vazhdim Angela Griep duke folur për shendetit e te burgosurve kosovare në Hagë duke mos dashur te flas për vaksionimin e tyre.

Meqe jemi ne muajin e Ramazanit zyrtaret i pyetem edhe rreth asaj se te burogusur a ju lejohe te agjirojne? Lidhur me këte ajo eshte përgjigjur se “Në përgjithësi të paraburgosurit mund të tregojnë nëse dëshirojnë të krijojnë kontakt me një këshilltar fetar ose shpirtëror, ose mund të bëjnë një kërkesë në zyrtarin e paraburgimit nëse dëshirojnë të marrin pjesë në çdo shërbimi, takime ose ceremonie të disponueshme në institucionin e paraburgimit. Të paraburgosurit marrin tre shujta çdo ditë. Në rast se të paraburgosurit dëshirojnë të përgatisin ushqime vetë, ata mund të përdorin objektet per te gatuar dhe përgatitur ushiqmin.”

Duke folur për kushte ne burg Angela Griep ne vazhdim për gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ka shpjeguar për rregullat dhe te drejtat e te burgosurve te cilat mund t’i shfytezojne për telefonata pore dhe pë rkonakte dhe vizita me fmilajeet. “Një i paraburgosur mund të bëjë thirrje telefonike në dalje, duke përfshirë edhe këshillën e tij ose të saj, gjatë orëve të zhbllokimit të krahut të të paraburgosurit. Ndërsa kufizimet janë në vend që kufizojnë vizita në person, për të siguruar kontakt kuptimplotë me familjen dhe miqtë, regjistruesi ka autorizuar gjithashtu vizita video për t’u siguruar të paraburgosurve një mjet shtesë për të ruajtur marrëdhëniet familjare. Përveç kësaj, për të lehtësuar më tej kontaktin, një numër i arsyeshëm i thirrjeve telefonike është financuar aktualisht nga Regjistri i KSC. Siç është rasti me vizitat në person kur këto janë të mundshme, KSC-ja u siguron anëtarëve të afërt të familjes me procedura të përshpejtuara për të organizuar thirrje video dhe komunikime të tjera sa më lehtë të jetë e mundur. Njësia e Menaxhimit të Paraburgimit siguron që të gjithë të paraburgosurit të sigurohen me mjete për të ruajtur marrëdhëniet personale me anëtarët e familjes dhe të tjerët, ndërsa në paraburgim përmes vizitave (aktualisht, video vizita), thirrje telefonike dhe korrespondencë…”

Se a ka Gjykata Speciale në Hagë per synim hetimet dhe arresitimin vetem te shqiptareve apo a eshte nje gjykate “multietnike” ne fund znj. Griep ështe përjgigjur se “Dhomat e specialistëve të Kosovës dhe prokurorët e specializuar janë dy institucione të ndara. Në përgjithësi KSC dhe SPO kanë juridiksion mbi krimet kundër njerëzimit, krimet e luftës dhe krimet e tjera sipas ligjit të Kosovës që dyshohet se ka ndodhur në mes të janarit 1998 dhe dhjetorit 2000. Krimet duhet të kenë filluar ose të jenë kryer në Kosovë ose kryerësi ose viktima kanë qenë nga Kosova ose Republika Federale e Jugosllavisë. Krimet duhet të lidhen me raportin e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës nga viti 2011…”

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments