Wednesday, March 29, 2023
HomeBotaVarianti britanik nuk e bën Covid-19 më të rëndë, vetëm më infektues...

Varianti britanik nuk e bën Covid-19 më të rëndë, vetëm më infektues – 2 studime të reja e vërtetojnë

Ai është shumë më i përhapur por nuk ka asnjë dëshmi që i përkeqëson simptomat ose e rritë rrezikun për pasoja afatgjata.

Varianti britanik i koronavirusit që u zbulua për herë të parë në Kent është shumë më infektues, mirëpo nuk e bën virusin më të rëndë.

Në janar u erdh në përfundimin se ai është më i rrezikshëm se varientat e tjera dhe iu dha emri B117. Kryeministri britanik Boris Johnson tha gjithashtu se B117 është i shoqëruar nga një rritje e teksuar e numrit të vdekjeve.

Mirëpo e gjitha kjo del të jetë e gabuar sepse B117 nuk është më vdekjeprurës por vetëm më infektues.

Është vërtetuar se ai është 70% më i transmetueshëm se variantet e tjera të virusit, mirëpo dy studimet e fundit që janë publikuar së fundmi nuk kanë gjetur asnjë dëshmi që vërteton se ky virus është më vdekjeprurës.

Shpjegimi që kanë ekspertët për këtë është se përhapja më e madhe e bën më të mundshme që personat më të ndjeshëm ndaj sëmundjes të preken dhe për këtë arsye shkalla e vdekjeve ka qenë në rritje, shkruan lajmi.net.

Këto studime kanë filluar që në shtator, kur u dallua për herë të parë varianti britanik. Autorët e këtij studimi e pranojnë se studimi i tyre bie në kontradiktë me shumë studime të mëparshme.

Ata thonë se do të duhet të bëhen studime të mëtutjeshme për të kuptuar sa i rëndë është ky variant.

Studimet janë bërë duke përcjellë gjendjen e personave të sëmurë me variantin ri dhe atë të vjetrin që vie nga Wuhan i Kinës.

Nga studimet doli se personat që përfunduan me fatalitet përqindje më të madhe kishin ata që ishin të infektuar me variantet e tjera.

36% e personave të infektuar me B117 kanë qenë në gjendje të rëndë ose kanë vdekur, ndërsa me variantin origjinal dhe variantet e tjera kjo përqindje ka arritur në 38%.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments