Sunday, May 22, 2022
HomeTjeraKulturaNjë film për shqiptarët në Netflix

Një film për shqiptarët në Netflix

Nga 23 dhjetori, filmi “Arbëria” me regji të regjisores me origjinë kalabreze, Francesca Oliverit, do të shfaqet në platformën Netflix.

Ky film i është kushtuar arbëreshëve të Italisë.

Kryetari  i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, ka thënë se është privilegj të shohësh një film për shqiptarët në Netflix.

“Një film tepër emocional dhe i bukur, kushtuar arbëreshëve të Italisë, sjellë nga regjisorja me origjinë kalabreze, Francesca Olivieri. Sa privilegj, të shohësh një film për shqiptarët e mirë  në një platformë të suksesshme si Netflix”, ka shkruar Veliaj në Instagram.

Filmi debutues i Francesca Olivierit, “Arbëria”, është një nder për kulturën arbëreshe. Filmi tregon historinë e kthimit në origjinë të Aidës, një e re arbëreshe iniciative dhe autonome, e cila duhet të merret me identitetin e saj social dhe kulturor.

Aida Greco është një rrobaqepëse që e ka mësuar këtë zanat nga babai i saj. Gruaja jeton në një qytet të madh, ku ka hapur një atelie mode, edhe pse është me origjinë nga një fshat në këmbët e Pollino, në kufirin midis Kalabrisë dhe Bazilikatës, ku mbahen gjallë traditat dhe gjuha e një pakice, që i Arbëreshë. Kur Aida duhet të kthehet në shtëpinë e familjes së tij, për të përkujtuar vdekjen e babait të tij, ai jeton një konflikte pak me Ascanio vëllai i tij. Për më tepër, në ëndrrat dhe ankthet e saj, gruaja kujton ndjenjën e turpit që ndjente për përkatësinë e saj në këtë pakicë. Gjatë këtij qëndrimi ai sheh mbesën e tij, Lucia, një njëzet vjeçare e guximshme dhe krenare për origjinën e saj. Mes dy grave lind një solidaritet, i përbërë nga rrëfimet intime dhe një ironi e përbashkët. Kështu Aida rizbulon përkatësinë e saj ndaj këtij populli, duke e mirëpritur atë turp dhe duke e shndërruar atë në diçka që ndoshta mund ta ndihmojë të kuptojë veten. Kur kthehet në qytetin e saj, gruaja ka distancën e duhur për të analizuar të gjitha emocionet që ka ndjerë gjatë udhëtimit të saj në Arbëri. Një vit më vonë ai kthehet në fshatin e familjes për të festuar dasmën e Lucias. Ndjenjat e mbytura të gruas, megjithatë, shndërrohen në një sërë makthi që përfshijnë fatin e atij fshati malor dhe lidhjen e tij me tokën e tij.

Kasta artistike

Për të interpretuar rolin e Aidës është zgjedhur Caterina Misasi, një aktore romake me origjinë kalabreze e njohur për publikun e gjerë për paraqitjet e saj në ekranin e vogël në “Un Medico in Famiglia”, “Centovetrine”, “Vivere”.

Në xhirimet e Arbërisë, Katerinës i janë bashkuar edhe aktorja e re Brixhilda Shqalsi, aktorja me origjinë shqiptare. Pastaj janë edhe aktorët: Carmelo Giordano, Anna Stratigò, Mario Scerbo, Alessandro Castriota Scanderbeg, Fabio Pappacena dhe Antonio Andrisani.

Filmi është prodhuar nga Open Fields Productions në bashkëpunim me Lucana Film Commission dhe Calabria Film Commission dhe mbështetje nga MiBAC dhe SIAE si pjesë e nismës “Sillumina”, me mbështetjen e BCC Mediocrati dhe Echoes.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments