Saturday, June 12, 2021
HomeBotaKa teori në rritje që koronavirusi ka rrjedhur nga laboratori; Paralajmërim dramatik...

Ka teori në rritje që koronavirusi ka rrjedhur nga laboratori; Paralajmërim dramatik nga ekspertët

Që nga dhjetori 2019, kur u zbulua koronavirusi, më shumë se 166 milionë njerëz të infektuar janë konfirmuar në të gjithë botën, dhe 3.4 milionë njerëz kanë vdekur zyrtarisht nga Covid-19.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), megjithatë, tani thotë se numri i vërtetë i të vdekurve është ndoshta të paktën gjashtë deri në tetë milionë – ndoshta më shumë. Kjo, natyrisht, do të nënkuptojë se shkalla e vërtetë e vdekshmërisë nga Covid-19 është dukshëm më e lartë se vlerësimet e mëparshme,

Numri zyrtar “zvogëlon atë efekt të plotë” të sëmundjes, vuri në dukje analisti i SZOV, William Msemburi.

Dhe megjithëse teoria mbizotëruese në qarqet shkencore, mediatike dhe politike në vitet e fundit ka qenë origjina natyrore, pra kalimi i koronavirusit nga kafsha te njeriu, në javët dhe muajt e fundit teoria aktuale është që infeksioni ka origjinën në një laborator në qytetin e Wuhanit.

Kjo është përmbushur nga informacione dhe deklarata të reja nga ekspertë që mbështesin këtë teori, si dhe mungesa e progresit në provimin e transmetimit natyror të virusit nga kafshët tek njerëzit.

Ish-koloneli i Ushtrisë Britanike dhe eksperti kryesor i armëve biologjike Hamish de Breton-Gordon iu bashkua kësaj hipoteze. Ai u bëri thirrje udhëheqësve të vendeve kryesore të G7 të marrin në konsideratë kufizime më të rrepta.

“Për fat të keq, unë kam kaluar një pjesë të mirë të jetës time në vende ku ka qeveri renegate që duan të dëmtojnë njerëzit e tjerë. Unë mendoj se ata laboratorë janë një shënjestër e hapur për terroristët dhe të tjerët, dhe varet nga ne që ta bëjmë sa më të vështirë sa të jetë e mundur për ta”, tha Breton. Gordon i tha BBC-së se kontrollet ndërkombëtare mbi këto institucione ishin të dobëta.

Laboratorët shkencorë që punojnë me patogjenë të specieve të ndryshme klasifikohen sipas rrezikut të tyre të mundshëm të rrezikut biologjik dhe, në përputhje me rrethanat, masat e nevojshme të sigurisë, nga niveli i parë në të katërtin. Vetëm rreth pesëdhjetë laboratorë në të gjithë botën hyjnë në kategorinë 4, mes tyre Porton Down afër Salisbury – qendra britanike për kërkime biologjike dhe kimike të sekretit më të lartë, raporton “Index”.

Porton Down shpesh përshkruhet si “standardi i artë” për biosigurinë. Laboratorët e kategorisë 4 përndryshe rregullohen shumë rreptësisht. Por ka shumë më tepër laboratorë të kategorisë 3 me kontrolle më të dobëta dhe Breton-Gordon thotë se ka më shumë se 3000 laboratorë të kategorisë 3 në të gjithë botën.

Shumica e këtyre biolabëve janë të përfshirë në kërkime mjekësore, por kjo shpesh përfshin ruajtjen dhe testimin e viruseve të tilla si koronavirusi. Një problem dhe arsye shtesë për dyshimin e një rrjedhjeje të koronavirusit buron nga fakti se, megjithëse Instituti i Virologjisë në Wuhan ka një Laborator Kombëtar për nivelin 4 të biosigurisë, i cili u ndërtua në 2014, instituti gjithashtu ka laboratorë të nivelit më të ulët.

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments